Hovedmenu
Diverse
2015
Velkommen > Special-behandling > Ultralyds-scanning

Ultralyds-scanning

Ultralyds-scanning har tidligere været forbeholdt hospitaler og forbundet med stort og meget kostbart udstyr. Den teknologiske udvikling af små bærbare (og betalelige) scannere, har gjort det muligt for os fysioterapeuter at bruge scanningen, som en del af vores kliniske undersøgelse. 
På baggrund af vores anatomiske og fysiologiske baggrund, kan vi med en scanning danne os et detaljeret billede af muskler, sener, ligamenter, slimsække og knogler. Under scanningen kan man bevæge muskler, sener og led så detaljeret, at man meget præcist kan bedømme vævets tilstand og på den måde udpege patientens problem.

Eksempelvis en betændelse i en seneskede , en irriteret achillessene eller en forkalkning i en sene.

Ultralydsscanningen er et led i den fysioterapeutiske undersøgelse, da en scanning kan sætte os stand til at afgøre typen og omfanget af en given skade, så den mest optimale behandling straks kan iværksættes. 
 

Herfra kan vi tage bestik af om der skal anvendes inflammationsdæmpende behandling, eller det skal være vævstimulerende behandling. Det giver os mulighed for afgøre hvornår vi skal vælge ShockWave, laser, pulserende/ kontinuerligt ultralyd, stimulerende akupunktur eller dæmpende (cross channel) akupunktur.

Det er specielt i forbindelse med chokbølgebehandling at vi anvender ultralydsscanning til at identificere og udmåle den nøjagtige placering af det skadede område. 

Derudover kan vi bruge ultralydsscanning til at vurdere effekten af det behandlingsforløb, patienten er i gang med. Scanning er et objektivt måleredskab der meget præcist kan afgøre om en vævsskade eksempelvis heler som den skal, om en hævelse reduceres som ventet - eller om en muskel kan aktiveres som den skal.

Endelig kan en scanning også hjælpe os med at afgøre om en patient skal henvises til anden udredning/ behandling, f.eks. medicinsk, eller kirurgisk,i tilfælde af et bristet ledbånd, eller mistanke om et knoglebrud.

Ultralydsscanning er en tillægsydelse.